Groene daken

Groene daken

Formeel wordt groendak aangeduid met “dakbegroeiing” of met “begroeid dak”. Het principe is dat het groen dak begroeid is met planten, grassen of struiken. Met de keuze van soorten beplanting kan je extensieve daken of intensieve daken aanleggen. Afhankelijk van de keuze in beplanting kunnen de groendaken toegepast worden op zowel hellende daken en platte daken.

Voordelen van groen dak

Groene daken bieden verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele daken. Naast de langere levensduur en de mogelijkheid tot recycling van het groene dak draagt het bij aan duurzaamheid en een betere milieu en biodiversiteit. Met de beplanting geeft het een fijnere beleving op de traditionele dakbedekking.

Variaties van groen dak

De keuze voor de variatie van begroeiing wordt vaak gemaakt naar aanleiding van het type dak en de constructie hiervan. Met extensief groen dak, waar begroeiing van vetplanten, kruiden, mossen of grassen zijn, kunnen doorgaans op alle type daken worden uitgevoerd. Voor een intensief groen dak moet de constructie degelijk zijn om de begroeiing van struiken en bomen te kunnen waarborgen.

Extensief groen dak

Een extensief groen dak is de verzamelnaam voor sedum-, mos-, kruiden- en grasdaken. Met de groen dak-constructie voor deze extensieve groen daken heb je een maximale begroeiing van circa 50cm wat minimaal aan onderhoud vergt.

Sedumdak

Een sedumdak kan worden aangelegd met een substraatlaag van 3cm waarmee de kleine vetplanten in combinatie met mossen kan worden gepland.

Kruidendak

Kruidendaken worden uitgevoerd door een combinatie van grassen en kruiden, dit mogelijk in combinatie van sedum. Afhankelijk van de samenstelling van het kruidendak is deze uitvoering relatief licht van gewicht.

Grasdak

Met grasdaken heb je twee varianten. Een gazondak die men wil gaan betreden waar men op gras kan recreëren en een grasdak als een natuurlijke dakbedekking. Een grasdak heeft een sterkere onderconstructie nodig dan wel het sedemdak en kruidendak. Dit heeft als oorzaak dat er een minimale ondergrond nodig is van respectievelijk 12 centimeter bij een plat dak en bij een hellend dak maar liefst 15 centimeter.

Intensief groen dak

Wanneer er meer dan 15 centimeter opbouwhoogte mogelijk is op de dakconstructie zijn intensieve groen daken mogelijk. Intensief groen dak kenmerkt zich door de beplanting van struiken en bomen al dan in combinatie met gras-, kruiden- en sedemdaken. Bij een intensief groen dak is wel meer onderhoud van toepassing zoals we ervaren bij een ‘normale’ tuin.

Groen dak aanleggen

GreenwallDesigners levert en legt groen daken aan voor particulieren en zakelijke opdrachtgevers. Voor advies, ontwerp en onderhoud bent u bij ons aan het juiste adres. Voor het aanleggen van groen dak is het ook in combinatie mogelijk met groene gevels.

Onderhoud van groen dak

Voor onderhoud van groen dak kunt u ook gerust met ons contact opnemen. Bij eigen projecten kunnen wij gelijk een onderhoudscontract opstellen zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Heeft u reeds een groen dak dan maken wij graag een afspraak bij de locatie om de mogelijkheden en onderhouds wensen te bespreken.

 

Onze visie:

  • Staan voor een hoge kwaliteit
  • Maatwerk voor een uniek product
  • Ontzorgen van onderhoud
  • Werken aan een gezonder klimaat
  • Deskundig advies